Evenementen bier fabel of bedrog?

Is evenementen bier een fabel of bedrog? Dat is de vraag die door studenten van de Fontys hogescholen in Eindhoven onderzocht wordt. Nadat op diverse festivals monsters bier zijn gehaald is men dit in een laboratorium gaan onderzoeken.

“Het bier smaakt naar lauwe pis”

Ben jij weleens op een festival geweest waarbij het bier anders smaakte dan je in de kroeg of thuis gewend was? In ieder geval meerdere stappers hebben hier mee te maken gehad. Vandaar dat het voor de Fontys studenten tijd werd om dit verder te gaan onderzoeken. Via samples die men haalde op verschillende evenementen ging men het in een laboratorium testen. Hoe zit het met het alcoholpercentage? Wordt er bier gevonden dat aangemengd is met water? Of zoals een van de ondervraagde het verwoorde: Bier dat smaakt naar lauwe pis.
Alcoholpercentage bier 5%

Het percentage alcohol in bier op festivals is 5%, wanneer dit lager is moet dat worden aangegeven. Via de voedsel- en warenautoriteit is bekend gemaakt dat bij dranken met een alcoholpercentage van minder dan 5,5% er een marge mag zijn van 0,5%. Dat zou dus betekenen dat bier op festivals tenminste 4,5% alcohol moet bevatten. Is dit ook zo het geval geweest op de festivals die onderzocht werden?

Er zijn op diverse plekken monsters genomen. Tijden Koningsdag in Eindhoven, bevrijdingsdag in Tilburg, Paaspop in Schijndel, Intens Festival in Oisterwijk en op koningsdag tijdens feesten in Eindhoven van de Dommelstraat tot Wilhelminaplein en van Stratum tot Strijp-S. Ook het event Supersized Kingsdag op Aquabest is meegenomen in de test.

Conclusie evenementenbier een fabel of bedrog?

De conclusie van het onderzoek met de juiste meetmethodes en apparatuur wijst uit dat de meeste biermerken, waaronder Bavaria en Jupiler bier schenken op evenementen met nagenoeg 5% alcohol. De enige die sterk afwijkt, echter binnen hetgeen dat toelaatbaar is, dat is het bier van Heineken dat onderzocht is. Dit had een alcoholpercentage van 4,5%. De studenten kunnen dus gerust concluderen dat evenementen bier een fabel is en niet bestaat.
Lees meer over dit bier onderzoek op de website van het Eindhovens Dagblad.

 

Stapgids

Stapgids.NL is een jong platform waarop het enthousiasme voor stappen, uitgaan, festivals, nachtleven, drank, en meer gedeeld wordt met elkaar.

Related Post

thumbnail
hover

Carnaval 2018 in het Lampegat

Carnaval 2018 staat weer voor de deur en dat zal ook in het Lampegat in Eindhoven niet ongezien voorbij gaan. Er zijn gedurende de week met ...

thumbnail
hover

Café Murphy’s realiseert €15.000 extra omzet...

Met het feestnummer ‘Hey Baby’ scoorde Frank van Bemmelen en Angela van der Vlist één van de grootste Nederlandse feest-hits allertijd...

thumbnail
hover

Cafés Den Bosch terug te vinden...

Drie cafés in Den Bosch vertegenwoordigen de ranglijst – cafe top 100 – van Misset Horeca. Het zijn Bar le Duc op plaats nummer...

Leave us a comment

logged inYou must be to post a comment.